Wosk pszczeli

Wosk pszczeli to substancja wydzielana przez pszczoły. Służy im do budowania plastrów w ulu. Wosk produkowany jest przez gruczoły woskowe znajdujące się na spodniej części odwłoka pszczoły robotnicy. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu). W początkowej fazie jego wytwarzania ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty.  W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową.

Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra spowodowane jest domieszką kitu oraz pyłku pszczelego. W wosku znajdują się także substancje przeciwbakteryjne, oraz witaminy (głównie A). Od zamierzchłych czasów był stosowany jako lek na choroby skóry oraz przy leczeniu ran i skaleczeń jako plaster.

Wosk pszczeli stosowany jest w wielu działach przemysłu. Szczególnie w kosmetycznym,gdzie jest podstawą wielu maści.

Jest bardzo popularny przy wytwarzaniu świeć, które palone w pomieszczeniach jonizują powietrze, co wpływa kojąco na samopoczucie.

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.

strzałka do góry
Ładuję stronę ...